Jump to content
  • GUESTS

    If you want access to members only forums on HSO, you will gain access only when you Sign-in or Sign-Up .

    This box will disappear once you are signed in as a member. 😀

  • RECEIVE THE GIFTS MEMBERS SHARE WITH YOU HERE...THEN...CREATE SOMETHING TO ENCHANT OTHERS THAT YOU WANT TO SHARE

    You know what we all love...

    When you enchant people, you fill them with delight and yourself in return. Have Fun!!!

Jmnhunter

Running Ac From Garage Outlet

Recommended Posts

So I know youre supposed to run the ice castle's AC from a 30amp outlet, but could I run it off of a standard 20amp outlet out of my garage? I would think if it gets too hot the 20amp fuse will pop? I've ran it for a short period of time before; but I was just thinking in case we have company over some time and needed some overflow sleeping arrangement...

Its connected via a 50' 12 guage cord I beleive

Share this post


Link to post
Share on other sites

I suppose it will all depend on how many amps your air conditioner draws but having said that, I run my RV air conditioner from a 20 amp outlet in my garage all the time and have done it with several different campers over the years. I may have tripped a circuit breaker once or twice but I honestly don't remember ever doing so. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Any idea what gauge wire you have going to the outlet?  In most garages 14 would be the lightest and even that should should handle a 30 amp breaker: if worried about it just replace the 20 amp breaker.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your AC unit should have the Amp rating on it.  The RLA should be the lowest, and the normal running Amp load.  The unit will spike though when it starts the compressor.  That’s when you’ll risk tripping the breaker if the circuit is overloaded.  I’m a little rusty on my tech skills but it should go this:

 

RLA = Run load Amps or running.

FLA = Full load Amps or starting.

LRA = Locked rotor Amps or when the compressor own internal over load will trip.

 

If you have other appliances on that same circuit and they’re running, you should add up their Amp load and try to keep it below 15 on a 20 Amp circuit.  17 would be pushing it.

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minutes ago, Juneau4 said:

 

Any idea what gauge wire you have going to the outlet?  In most garages 14 would be the lightest and even that should should handle a 30 amp breaker: if worried about it just replace the 20 amp breaker.

Sorry but that's possibly as dangerous of advice as you could give.  You NEVER put in a breaker of higher amperage than the wire on the circuit is rated for. Hopefully you were being facetious? 🤔

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Juneau4 said:

 

Any idea what gauge wire you have going to the outlet?  In most garages 14 would be the lightest and even that should should handle a 30 amp breaker: if worried about it just replace the 20 amp breaker.

Isn't 15 amps the breaker size for 14 gauge wire?

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Juneau4 said:

 

Any idea what gauge wire you have going to the outlet?  In most garages 14 would be the lightest and even that should should handle a 30 amp breaker: if worried about it just replace the 20 amp breaker.

Please don't do this!

I have no problem running my camper ac off a 20 amp outlet!

Share this post


Link to post
Share on other sites

its a ice castle ac unit; i believe the running watts are 1200-1400; nothing else would be running off this outlet; and i believe i purchased a 12guage cord to keep it plugged in to maintain the deep cycle battery and to provide power.

 

this also raises another question then... am I ok using a standard (16 guage perhaps?) extension cord to connect to the power source at campsites? If not, I should probably replace this...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 You should get the 30 amp power cord if you don't have one already. You can use the 30 amp power cord adapter(30 amp female to 15 amp male) for home use. Otherwise when at the campground plug the 30 amp power cord into the 30 amp receptacle.  Now your set for any situation. 

 

 Your 20 amp receptacle is protecting the wire from receptacle to breaker panel.

Besides running the AC, your running a refrigerator, 110v receptacles, and convertor.  A 16 gauge extension cord is no good.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

we've only  used the adapter so far at the campsites, as I've only seen the standard plug in's at the boxes; and only running some lights and AC at the most at one time, no fridge to run

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



  • Your Responses - Share & Have Fun :)

    • Wrapping up the ice fishing after tomorrow. I’ve never owned a propane auger before this one and the one I have was bought used. Any storage tips?  
    • They are probably wired differently. I’ve seen this happen.    Actually I had a brand new 2015 Silverado 2500 diesel issued to me as a company vehicle and had issues galore with the factory wiring and the gooseneck trailer I was pulling. It was the biggest nightmare I’ve ever had and it was all with the factory Chevy wiring and integrated brake controller.   
    • Not the best time of year to be laying in the cold and slop under a truck tracking down wires but I have done that as well. Sounds like you then need to track down the yellow wire on the truck and see where it may be corroded and shorted somewhere.  
    • Thanks for the response leech. I purchased an adapter similar to that one with the test lights. Both trailers I tried are almost new and both have LEDS. All work great with Moms SUV and Dads truck. I’m thinking it has to be somthing corroded or a broken wire on the truck end. But figuring that out is out of my reach.
    • Sounds like it may be a bad harness on the trailer it's self.  Get one of these and test the truck again. If all works it's time to fix or replace the trailer harness. I've done both on the 5 different snowmobile trailers I have had over the years. It could just be a bad corroded or shorted rear light fixture on that one side or a shorted wire on that side.   ATB 16687 Truck Trailer Vehicle Plug Tester 7 Round Blade 4 Pin Wire Light Brake RV Tow  
    • I know this forum gets very little people now days but maybe someone could help me out. So I purchased my self a new ( to me) 2000 Silverado 1500 back in August. Be mindful this is my first truck/vehicle. So I tow often ( boat, snowmobiles, atvs, kayak). But the guy I bought it from had said all trailer lighting works great. So I didn’t think much of it. Well a few weeks after I bought it I hooked up a trailer to try the lights.... well. All running lights work perfect, but, no drivers side signal or brake light, passenger side brake light and signal work great. I have tried 3 different trailers and have tried them on 2 other vehicles everything works great. So first thought is Check fuses right? So it was in at a Chevy dealer getting some work done so I had them cheak it out. Fuses all look good and they told me all trailer lights work perfect. So I thought well maybe my 7 pin to 4 flat adapter was bad. I bought a new one of those and tried again. I got one with the test lights on it and sure enough all lights worked great UNTIL I hooked up a trailer. When I did this it kicked out the drivers side brake light and signal on the trailer. At this point I’m feed up with this issue and I’m to worried about getting nailed so I only tow a little ways from home. Anyone have any thoughts on what this could be? I was thinking maybe a bad ground on truck? But how would you know? And also this truck has spent it entire life in Florida until last May so this is the first winter in MN. But it shouldn’t matter since I tried the lights back in the end of August. Thanks a lot!
    • So reviving a dead thread ..


      The "park switch" may be the cause of the parasitic draw on some of the console equipped models, 
      it's an inexpensive switch that sends a shutdown signal to the BCM. When it goes bad the dash lights do not shut off and it drains the battery. 
      Fords fix is to replace the whole shifter assembly at around $650.00, they do not sell just the switch. 
      Here is the replacement switch with an more detailed explanation of why it happens.

      Its under e bay listing 292931561061
    • I leave it behind on purpose at times..........
    • NOT in some of the places i go fishing.................AND most the time i go fishing to get away from said phone!!!!!!!
×