Guests - If You want access to member only forums on HSO. You will gain access only when you Sign-in or Sign-Up on HotSpotOutdoors.

It's easy - LOOK UPPER right menu.

  • Announcements

    • Rick

      Members Only Fluid Forum View   08/08/2017

      Fluid forum view allows members only to get right to the meat of this community; the topics. You can toggle between your preferred forum view just below to the left on the main forum entrance. You will see three icons. Try them out and see what you prefer.   Fluid view allows you, if you are a signed up member, to see the newest topic posts in either all forums (select none or all) or in just your favorite forums (select the ones you want to see when you come to Fishing Minnesota). It keeps and in real time with respect to Topic posts and lets YOU SELECT YOUR FAVORITE FORUMS. It can make things fun and easy. This is especially true for less experienced visitors raised on social media. If you, as a members want more specific topics, you can even select a single forum to view. Let us take a look at fluid view in action. We will then break it down and explain how it works in more detail.   The video shows the topic list and the forum filter box. As you can see, it is easy to change the topic list by changing the selected forums. This view replaces the traditional list of categories and forums.   Of course, members only can change the view to better suit your way of browsing.   You will notice a “grid” option. We have moved the grid forum theme setting into the main forum settings. This makes it an option for members only to choose. This screenshot also shows the removal of the forum breadcrumb in fluid view mode. Fluid view remembers your last forum selection so you don’t lose your place when you go back to the listing. The benefit of this feature is easy to see. It removes a potential barrier of entry for members only. It puts the spotlight on topics themselves, and not the hierarchical forum structure. You as a member will enjoy viewing many forums at once and switching between them without leaving the page. We hope that fluid view, the new functionality is an asset that you enjoy .
Sign in to follow this  
RECOIL

Lowrance HDS units

Recommended Posts

Just wondering if anyone else is having trouble with the HDS units not locking into bottom, or doing so very slowly? I know this has always been common in very shallow water, but it happens to me in deeper water as well (6ft+). It usually locks in, but sometimes after many minutes. I tried what they said on the Lowrance HSOforum with no success. The response I keep getting is that these are "very high powered units", but that doesn't do me much good if I have a blank screen for 10 or 20 minutes every time I move.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm not having that problem at all, my HDS has been getting a depth reading right away and holding it.

In the last week over the THICK, shallow milfoil in Minnetonka it would occasionally lose the depth for a second but it always gets it back right away. I haven't adjusted my sensitivity and ping speed since this started happening, but I have them both set high and I think if I bump them down it will work better over the milfoil. I've been using it in shallow weeds a lot and it's been working great, drawing a nice picture and showing weeds, botttom, fish, bait, etc.

Make sure you have the right transducer selected in the installation menu, it defaults to generic but you should select the one you're using. Set the unit to 200 kHz and set it to shallow water mode. After that you can tweak the sensitivity and ping speed. Those are the setting that have worked best for me. Try it in deeper water first so you don't have the shallow water / weed concerns, and if you're still having trouble then try it with EVERYTHING else in your boat turned off (motor too) to make sure you rule out the possibility of electrical interference. If it still doesn't work then push Lowrance to get you a new transducer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

PJ - thanks. The trouble is that I have two units and the one on the bow is hooked up to my trolling motors universal transducer. They are both having the bottom lock problem... and not just over weeds, but also out in like 10ft. with no weeds. I also tried to turn only one unit on at a time and still have the problem. I have a friend with an HDS-5 with the same issues. I'm pretty sure that I have the correct transducer selected, but I will double check on that. It's very strange but when they do work, they look great.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Many mistakes with these units are with the transducers, make sure you have yours set correctly.

I agree. Make sure you have the right transducer selected, put the unit on 200 kHz, select the shallow water sonar option, and go from there.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks guys. I went out this weekend and sat down with the book. I think it was a combination of settings that was giving me the trouble. Should be all set with the bottom lock issue.

New issue: The GPS trail will be tracking fine and then it will become a straight line. Its as if the point at which this occurs is point "A" and the current boat position is "B" and the GPS trail just shows a straight line connecting A and B. Then randomly it starts working again. Any ideas?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks PJ. I thought that might have something to do with it. I have the latest update on an SD ready for install. Hopefully that clears it up.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Not to highjack but. Is anybody using the navionics chip with the HDS models? I have the new update installed and tried it in my shed and worked fine. Got to mille lacs yesterday and it only worked for 15 min and then went back to the blank screen. Tried everything and the chip won't work. Just wondering if it is just mine that is acting up or what? tried lowarance all day and the lines were busy or 30 min+ wait, will try tommorrow though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lowrance will probably tell you to try a soft reset. With the unit turned off press and hold the pages key and the power key until the unit turns back on.

I've only played around with my Nav card in the garage, I haven't used it in my HDS on the water yet. In the garage it worked fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skies, I have the HDS 7 and have been using the Navionics Premium chip since I updated it and it works fine. If the soft reset doesn't help, I'd call Lowrance. If you call, try calling Linda Colt, she's really great to deal with.

Linda Colt

1-800-324-1356 ext 8747

Direct Line 918-438-8747

Linda.colt@navico.com

When I've called her, I usually get her voice mail (she's been pretty busy) but she returns my call within an hour.

Share this post


Link to post
Share on other sites

THe soft rest worked. I was getting worried, I leave for devils lake on monday and I was counting on using the navionics chip up there. I have to say other than this mapping problem I relly like the graph.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  



  • Posts

    • Selling my Musky magazine collection.  Total 22 Musky Hunter issues and 2 Esox Angler issues: - Musky Hunter 22 issues in excellent/like new condition, most of the issues 2008-2013, and Dec/Jan 2003
      - Esox Angler 2 issues excellent/like new condition, 2008 List price for these Musky Hunter is $5/issue, and Esox Angler $8/issue. 
      Asking $40 for the whole lot.  Call 651-336-8910 if interested. Thanks for looking!
    • Thanks Cheetah.  I'm happy I took the shot when I did!  Trying like heck to get my son a crack at one and it hasn't come together yet.  Maybe this weekend...
    • Since we are on the subject.... Has anyone every used the synthetic winch rope on their houses? I have it on my UTV winch for raising and lower the plow and love it.   http://www.amsteelblue.com/1-4-diameter/
    • Stage? More like an addiction...
    • what da matter wit ya willis???????????? oh i remember da summer camping with da boonsefarm and ripple!!!!!!!!!!!
    • I suppose you assume anyone who drinks any other wine to be a sucker falling for a marketing ploy!
    • That is fine del. A lot of people like Ripple and Boonesfarm wines too.
    • You said... "I'm not going to discuss it" and I agreed you don't need to.    Sucker for the marketing folks.     I drink what I like.   And I don't like paying way too much for whiskey that tastes no better to me.  If you are one of those super taster snobs, more power to you.  
    • I run  5/16 on my new house. My old house had 1/8 form Miltona and lasted  just over a yr. I was out the sec time of the yr and seen one was fraying a little when setting it down on the ice. After I had it on the ice I told my son  we have to change cables when we get home. Fast forward 6 hrs and crank one side up about half ways and go over to the other side and start cranking it up and the cable broke. If my head would have been in the way it would have been bad news. I had enough cable to restring it. And get it up and locked in. I went to the other side and started to crank and that one popped to. I went and got the floor jack out of the back of the pickup and jacked it up and locked it in place. I put 1/4 on when I got home that night.   I take my house in the car wash everytime I come home when its wet it. If you have bad cables change them. For me it every two yrs and thats with 5/16 inch
    • Evan Williams might be ok for the skid row drinker who is more into quantity than quality. I don't drink to excess anymore, when I have a drink I care more about how it tastes than I do about what it does to me. 
  • Our Sponsors